Токио започна от днес да издава сертификати за партньорство на еднополови двойки,

...
Токио започна от днес да издава сертификати за партньорство на еднополови двойки,
Коментари Харесай

Токио призна еднополовите връзки

Токио стартира от през днешния ден да издава сертификати за партньорство на еднополови двойки, които живеят и работят в столицата, което е дълго чакана стъпка в страната без тъждество на браковете.
Удостоверенията разрешават на ЛГБТК сътрудниците да бъдат третирани като брачни двойки за редица публични услуги в области като жилищно настаняване, медицинага и обществените грижи.
Повече от 200 по-малки локални управляващи в Япония към този момент са подхванали стъпки за признание на еднополовите партньорства, откакто регионът Шибуя в Токио стана пионер в тази система през 2015 година
Въпреки че статутът не носи същите права като брака, той е добре пристигнала смяна за двойки като Мики и Кейти, които дълго време не са имали публично доказателство за връзката си.
" Най-големият ми боязън беше, че при положение на неотложност ще ни третират като непознати ", сподели Мики пред Агенция Франс Прес в дома си в Токио, където фотоси на 36-годишната японка с 31-годишната ѝ американска другарка Кейти украсяват хладилника. Без документ за партньорство двойката е прибирала в портфейлите си записка с данните за контакт на другия.
" Но те бяха несъществени и смятахме, че формалните документи, заверени от локалното държавно управление, ще бъдат по-ефективни ", счита Мики.
Най-малко 137 двойки са подали заявления и очакванията са, че документите, които обгръщат както жителите, по този начин и пътуващите до столицата, ще оказват помощ в битката с анти-ЛГБТК дискриминирането в Япония.
" Искрено се надявам, че посредством тази система за партньорство в Токио ще можем да ускорим напъните за основаване на общество, в което правата на половите малцинства да бъдат предпазени и да станат по-равни ", съобщи пред кореспонденти участникът в акцията Сойока Ямамото.
Ямамото и партньорката ѝ Йорико, които живеят дружно повече от десетилетие, получиха документа си във вторник сутринта, като Йорико назова този ход " голяма стъпка напред ".
Десетки хора се събраха, с цел да честват и да се снимат пред високата постройка на столичното държавно управление на Токио, която след залез слънце беше осветена в цветовете на дъгата.
" Сякаш Токио ни приветства ", каза 39-годишният Масато пред Агенция Франс Прес, а партньорът му Крис заяви, че вижда " ярко бъдеще " пред двойката.
Въпреки че смяната беше необятно приветствана от деятелите за правата на ЛГБТК, мнозина акцентират, че тя не е крайната точка.
" Еднополовите бракове са нещо напълно друго. Той към момента би трябвало да бъде легализиран ", споделя 22-годишната Сетсуко Юраги.

Повече еластичност
През последните години Япония, ръководена от консервативна ръководеща партия, която изповядва традиционните фамилни полезности, прави дребни стъпки към приемане на половото многообразие.
Все повече компании афишират поддръжката си за еднополовите бракове, а гей-персонажите се появяват с по-голяма неприкритост в телевизионните излъчвания.
Проучване на публичната телевизия NHK от 2021 година демонстрира, че 57% от обществеността поддържа хомосексуалните бракове, а 37% са срещу.
Но пречките остават, като през юни съдът в Осака постанови, че непризнаването на еднополовите съюзи в страната е конституционно.
Това бе крах за участниците в акцията след миналогодишното удивително решение на съда в Сапоро, съгласно което актуалната обстановка нарушава обезпеченото от конституцията право на Япония на тъждество.
Министър-председателят Фумио Кишида се изрече внимателно по отношение на опцията за законодателни промени, които да признаят еднополовите партньорства на национално равнище.
Междувременно Нобору Ватанабе, локален народен представител от ръководещата Либерално-демократическа партия на Кишида, предишния месец бе подложен на офанзиви, тъй като назова еднополовите бракове " отвратителни ".
" Някои политици направиха в действителност отрицателни мнения, като да вземем за пример, че сме психологично заболели ", сподели Кати пред Агенция Франс Прес.
Но " фамилиите не постоянно се състоят от майка, татко и две деца. Трябва да бъдем по-гъвкави ", сподели тя.
Мики и Кейти вдигнаха сватбено празненство предишния месец, само че макар насладата си от въвеждането на новата система, те признават нейните ограничавания.
Правото на завещание при положение на гибел на колегата към момента не е обезпечено, а неналичието на статут на съпружеска виза на Кейти прави опцията ѝ да остане в Япония по-малко сигурна.
" Чувствам, че равнището на схващане на японците към еднополовите бракове към този момент е задоволително високо ", споделя Мики.
" Остава единствено политиците да се заемат съществено с това и да създадат промени ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР